فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع انسانی - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 49، پاییز 1401)

نشریه پژوهش های مدیریت منابع انسانی
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 49، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کیمیا رفعتی آلاشتی*، میرعلی سیدنقوی صفحات 11-62

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و تدوین چارچوب مفهومی توسعه منابع انسانی، مبتنی بر اقدامات منابع انسانی در سازمان های با قابلیت اطمینان بالا، با استفاده از روش تحلیل موقعیت کلارک انجام پذیرفت. این پژوهش در زمره پژوهش های کیفی با رویکرد اکتشافی است که در حیطه پژوهش های قیاسی می گنجد. جامعه آماری پژوهش، خبرگان و مدیران هلدینگ دارویی شفا و خبرگان دانشگاهی هستند که با استفاده از روش نمونه گیری هدف مند، 45 نفر از آنان با عنایت به اصل کفایت نظری در نمونه گیری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه است که روایی و پایایی آن به ترتیب با استفاده از روایی محتوایی، روایی نظری و پایایی درون کدگذار و میان کدگذار تایید شد. در این پژوهش، داده ها با استفاده از نرم افزارAtlas.ti  و تکنیک کدگذاری، تحلیل و الگوی مفهومی پژوهش، با استفاده از رویکرد تحلیل وضعیت کلارک ارایه شد. نتایج پژوهش براساس روش تحلیل موقعیت کلارک، که مشتمل بر شناسایی عاملین انسانی و مولفه های غیرانسانی، عاملین جمعی انسانی و بازیگران دخیل، ساخت های گفتمانی، مولفه های اجتماعی، فرهنگی و نمادین، مولفه های اقتصادی و سیاسی، مولفه های فضایی، مولفه های زمانی، گفتمان های مرتبط و موضوعات عمده است، در قالب مولفه های متعدد شناسایی شده است.

    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، اقدامات منابع انسانی، سازمان با قابلیت بالا، شرکت های زیرمجموعه هلدینگ دارویی شفا
  • زهرا اسماعیلی طرزی، محمدجلال کمالی*، نوید فاتحی راد، سنجر سلاجقه صفحات 63-131

    هدف این پژوهش، تبیین و ارزیابی فعالیت های مدیریت منابع انسانی سبز براساس مدلAMO در شرکت معادن ذغال سنگ کرمان است. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری اطلاعات، جزء پژوهش های ترکیبی (کیفی کمی) است. در بخش کیفی با انجام 14 مصاحبه نیمه ساختاریافته و با بهره مندی از روش تحلیل تم، داده های به دست آمده بررسی و تم ها، طبق مدل AMO در سه دسته توانایی سبز، انگیزش سبز و ارایه فرصت های سبز قرار گرفتند. در بخش کمی، پرسش نامه ای براساس مصاحبه ها متناسب با مدل، طراحی و بعد از سنجش روایی و پایایی پرسش نامه ها توزیع گردید. جامعه آماری به تعداد 600 نفر و حجم نمونه براساس جدول گرجسی و مورگان، 234 نفر تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش در سطح آمار توصیفی با استفاده از نسخه 23 نرم افزار SPSS و روش الگویابی معادلات ساختاری، با استفاده از نسخه 23 نرم افزار AMOS انجام گرفت. نتایج حاصل از مدل معادلات ساختاری تاییدکننده مدل بود. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که از بین سه مولفه، «انگیزش سبز» با بیشترین ضریب مسیر و «توانایی سبز» با کمترین ضریب مسیر و از بین هفده زیرمولفه، «آموزش و توسعه سبز» با بیشترین ضریب مسیر و «مزایا و خدمات سبز» با کمترین ضریب مسیر، تبیین کننده مدل می باشند بنابراین، برای تغییر نگرش کارکنان در حوزه محیط زیست و فراهم کردن سازمان پایدار، مهم ترین راه کار شرکت معادن ذغال سنگ، آموزش و افزایش دانش زیست محیطی کارکنان است.

    کلیدواژگان: فعالیت های مدیریت منابع انسانی سبز، AMO، شرکت معادن ذغال سنگ کرمان
  • مهدی فتح اللهی*، غلام رضا طالقانی، مجتبی امیری، شهرزاد نیری صفحات 133-166

    هدف پژوهش، ارایه مدل توسعه قابلیت های انسانی مدیران سازمان های محلی است. روش تحقیق، کیفی و بهره مند از راهبرد داده بنیاد طراحی شد. جامعه آماری پژوهش، مدیران، متخصصان در فرآیند توسعه قابلیت های انسانی مدیران در شهرداری شهر تهران که که به روش نمونه گیری نظری 20  نفر از آن ها به صورت انتخاب هدف مند تعیین شدند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بوده است که پس از جمع آوری اطلاعات بررسی و مقوله ها از طریق کدگذاری باز، انتخابی و نظری، تحلیل شد. در مرحله ی کدگذاری باز، 120 کد اولیه شناسایی شد که پس از پالایش و ادغام کدهای مشابه، 77 کد مشخص شد که در نهایت در 12 مقوله اصلی و 21 مقوله فرعی، طبقه بندی و با مشخص شدن روابط بین مولفه ها، مدل هدف، طراحی شد. یافته های پژوهش، مبین آن است که پیاده سازی مدل توسعه قابلیت های انسانی مدیران سازمان های محلی، باعث توسعه قابلیت های منابع انسانی به عنوان یکی از کارکردهای منابع انسانی در کنار جذب و استخدام، آموزش و بهسازی، نگه داشت و بازنشستگی به عنوان معیار شناخت، رشد و توسعه توانمندی های منابع انسانی خواهد شد.

    کلیدواژگان: توسعه، قابلیت های انسانی مدیران، نظریه پردازی داده بنیاد، سازمان های محلی
  • رحمان اصفهانی، مهربان هادی پیکانی*، محمد طالاری صفحات 167-191
    نگهداشت کارکنان کارآمد و مقابله با ناکارآمدی، به عنوان یکی از مهم ترین اهداف مدیریت منابع انسانی برای موفقیت سازمان لازم و ضروری است. اما در تحقیقات گذشته، کمتر تحقیقی به طور جامع و منسجم به نوع شناسی منابع انسانی ازلحاظ کارآمدی پرداخته و مهمترین هدف این پژوهش، تیوری پردازی درخصوص منابع انسانی کارآمد و ناکارآمد و نوع شناسی آنها در بخش دولتی است. این مطالعه از اصول روش شناسی نظریه داده بنیاد کلاسیک (گلیزری) در ارتباط با استفاده از ادبیات نظری، به کارگیری مشارکتکنندگان، جمع آوری داده، تحلیل و توسعه تیوری استفاده کرده است. داده ها عمدتا به وسیله مصاحبه های نیمهساختاریافته جمع آوری شدند. مصاحبهشوندگان تعداد 17 نفر از مدیران صنعت آب استان اصفهان بودند. یافته های به دستآمده از تحلیل مصاحبه ها و کدگذاری ها در دو مرحله کدگذاری جوهری و کدگذاری نظری، نشان داد که کارکنان را در سازمان های دولتی، می توان در چهار گروه کارکنان کنشگر، کارکنان واکنشگر، کارکنان اهمالگر و کارکنان نافرمان طبقهبندی کرد. در ادامه به تشریح ویژگی های هرگونه از کارکنان پرداخته شده است. این مطالعه یک نظریه جدید در زمینه گونه شناسی منابع انسانی در سازمانهای دولتی ارایه کرده است. شناسایی منابع انسانی در هریک از طبقات فوق در مدیریت موثر آنها کمک شایانی خواهد نمود.
    کلیدواژگان: کارآمدی منابع انسانی، عملکرد شغلی، نظریه داده بنیاد، رویکرد کلاسیک (گلیزری)
  • محمد خادمی کله لو*، بهروز رحیمی صفحات 193-228
    پژوهش حاضر با هدف آسیب شناسی و احصای نقاط بهبود آموزش های مهارتی کارکنان وظیفه براساس مدل وایزبورد انجام شده است. این تحقیق ازمنظر هدف در زمره پژوهش های کاربردی قرار می گیرد که با استفاده از رویکرد کیفی و کمی (آمیخته اکتشافی) انجام شد. مجریان و متصدیان لشکری و کشوری مشارکت کننده در طرح جامع مهارت آموزی کارکنان وظیفه، جامعه پژوهش حاضر را تشکیل داده اند. نمونه گیری پژوهش در بخش کیفی (21 نفر) و کمی (40 نفر) به صورت هدف مند و به شیوه ملاکی صورت پذیرفت. داده های بخش کیفی با انجام مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته و داده های بخش کمی نیز با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته مستخرج از بخش کیفی گردآوری شد. تحلیل یافته های بخش کیفی طی سه گام تولید داده ها، تجزیه وتحلیل داده ها و تلفیق موردها مبتنی بر مدل هفت بعدی وایزبورد انجام و داده های بخش کمی پژوهش نیز با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شد. یافته ها حاکی از آن بود که آموزش های مهارتی کارکنان وظیفه ذیل طرح جامع مهارت آموزی در 7 بعد با 108 نقطه بهبود معنادار مواجه است. در هر یک از ابعاد مرتبط با 1. اهداف و ماموریت ها (22 نقطه بهبود)، 2. ساختار (32 نقطه بهبود)، 3. پاداش (9 نقطه بهبود)، 4. ارتباطات (9 نقطه بهبود)، 5. راهبری (11 نقطه بهبود)، 6. مکانیسم های مفید (14 نقطه بهبود) و 7. تعامل با محیط (11 نقطه بهبود) آسیب هایی شناسایی شد که در این میان، مشارکت کنندگان بیشترین میزان آسیب را در دو بعد پاداش و تعامل با محیط و کمترین میزان آسیب را در دو بعد مکانیسم های مفید و راهبری ذکر کرده اند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، آموزش مهارتی، کارکنان وظیفه، نیروهای مسلح، مدل وایزبورد
  • علی اکبر جعفری*، کرم الله دانش فرد، اسدالله مهرآرا صفحات 229-253

    هدف از پژوهش حاضر ارایه ی مدل بومی تاثیر سرمایه های دانشی بر استراتژی های منابع انسانی در نظام آموزش عالی ایران می باشد. روش تحقیق از نوع آمیخته اکتشافی است. در بخش کیفی از روش تحلیل مضمون استفاده و مشارکت کنندگان در مصاحبه در بخش کیفی 10 نفر از مدیران و معاونین منابع انسانی نظام آموزش عالی و اساتید دانشگاهی و در بخش کمی جامعه آماری روسا، معاونین، مدیران گروه، کارشناسان و اعضای هییت علمی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی دولتی و غیردولتی استان مازندران با تعداد حدود 3000 نفر بوده است. با روش نمونه گیری تصادفی ساده 341 نفر انتخاب و جمع آوری داده ها با پرسشنامه انجام شد. روایی پرسشنامه با تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. داده های کیفی با روش تحلیل مضمون با نرم افزار MAXqda و داده های کمی با مدل سازی معادلات ساختاری و به کارگیری تحلیل عاملی تاییدی با نرم افزارهای SPSS و AMOS تحلیل گردید. نتایج بخش کیفی حاکی از آن بوده که مدل سرمایه های دانشی در نظام آموزش عالی دارای سه بعد و 14 مولفه به شرح توانمندی فرایندهای مدیریت دانش (کاربرد دانش، انتقال دانش، ادغام دانش، تولید دانش)، استراتژی های منابع انسانی (جذب و استخدام، توسعه منابع انسانی، عملکرد کارکنان، جبران خدمات، روابط کاری) و سرمایه های دانشی (سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه ابداعی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرایندی) بوده است. نتایج بخش کمی نشان داد که تمامی ابعاد و مولفه های مدل تدوینی پژوهش، مورد تایید واقع شدند

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سرمایه های دانشی، استراتژی های منابع انسانی، نظام آموزش عالی، تحلیل مضمون
  • آذر تقی پور، علیرضا قاسمی زاد*، حمیدرضا معتمد صفحات 255-281
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی شایستگی های حرفه ای مدیران آموزشی مدارس متوسطه استان بوشهر بود. روش پژوهش، آمیخته از نوع اکتشافی است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل 24 نفر از مدیران مدارس بود که با روش نمونه گیری هدف مند و تکنیک اشباع نظری انتخاب شدند. در بخش کمی، جامعه آماری شامل 213 نفر از مدیران و معلمان بود که براساس جدول مورگان کرجسی و نمونه گیری خوشه ای، 136 نفر از آن ها انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی، پرسش نامه محقق ساخته بود. اعتباریابی یافته های کیفی با استفاده از روش بازخورد مشارکت کنندگان و تکنیک اعتبار پژوهشگر انجام شد. پایایی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، 87/0 برای کل پرسش نامه به دست آمد؛ روایی محتوایی آن، با استفاده ازنظر متخصصان و روایی سازه آن، با رویکرد تحلیل عاملی تاییدی، مناسب ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی، براساس تحلیل مضمون و در بخش کمی، با نرم افزارهای آماری و تحلیل عاملی انجام شد. در بخش کیفی، درنهایت 109 مضمون پایه، 16 مضمون فراگیر و 5 مضمون سازمان دهنده شامل شایستگی های مدیریتی، شایستگی های رفتاری، شایستگی های مهارتی، شایستگی های شناختی و شایستگی های عاطفی به دست آمد. یافته های بخش کمی پژوهش نیز نشان داد که براساس شاخص های برازش به دست آمده، الگوی روابط بین مولفه ها و عوامل مربوط به آن ها، برازش مناسب داشتند
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، شایسته سالاری حرفه ای، آموزه های اسلامی و ایرانی
|
  • Kimia Rafati Alashti *, MirAli Seyyed Naqvi Pages 11-62

    The present study aimed to design and develop a conceptual framework for human resource development based on human resource actions in high-reliability organizations using Clark position analysis method. This research is among the qualitative researches with exploratory approach which is in the field of deductive researches. The statistical population of the study is experts and managers of Shafa Pharmaceutical Holding and academic experts. Using purposive sampling method, 45 of them were selected with regard to the principle of theoretical adequacy in sampling. The data collection tool is an interview whose validity and reliability were confirmed using content validity and theoretical validity and reliability within the encoder among the encoder, respectively. In this research, data were analyzed using Atlashti software and coding technique and the conceptual model of the research was presented using Clark status analysis approach. The results of the research are based on Clark's position analysis method, which includes the identification of human factors and non-human components, collective human factors and actors involved, discourse structures, social, cultural and symbolic components, economic and political components, spatial components, components. When relevant discourses and major topics are identified in the form of multiple components.

    Keywords: human resource development, HR Practices, High-Reliability Organizations (Hros), Subsidiary Companies of Shafa Holding
  • Zahra Esmaeli Tarzi, MohammadJalal Kamali *, Navid Fatehi, Sanjar Salajegheh Pages 63-131

    The purpose of this study is to explain and evaluate green human resource management practices based on the AMO model in Kerman Coal Mines Company. This research is applied and part of combined research (qualitative-quantitative). In the qualitative section, by conducting 14 semi-structured interviews and using the theme analysis method, the obtained data were reviewed and the themes were divided into three categories according to AMO model: green ability, green motivation, and Providing Green opportunities. In the quantitative part, a questionnaire was distributed based on the interviews in accordance with the design model and after assessing the validity and reliability of the questionnaires. The statistical population was 600 people and the sample size was 234 people based on the Georgian and Morgan table. Analysis of research data at the level of descriptive statistics was performed using SPSS23 software and structural equation modeling method using AMOS23 software. The results of the structural equation model confirmed the model. The results of the study showed that among the three components "green motivation" with the highest path coefficient and "green ability" with the lowest path coefficient and among the seventeen sub-components, "green education and development" with the highest path coefficient and "green benefits and services" They explain the model with the lowest path coefficient. Therefore, to change the attitude of employees in the field of environment and provide a sustainable organization, the most important strategy of the Coal Mines Company is training and increasing the environmental knowledge of employees.

    Keywords: Green Human Resource Management Practices, AMO, Kerman Coal Mining Company
  • Mahdi Fatollahi *, Golamreza Talghani, Mojtaba Amiri, Shahrzad Nayyeri Pages 133-166

    This research is intended to design a model for human capabilities development of managers of the local organizations. This qualitative research is based on the grounded theory method. The statistical population of the study contains managers and experts in the process of human capabilities development of managers in Tehran Municipality, 20 of whom are selected by theoretical and purposive sampling. The data collection was carried out by semi-structured interviews whose data were analyzed and the categories were identified through open, selective and theoretical coding. In the open coding stage, 120 initial codes were identified. Refining and merging of the similar codes resulted in 87 codes which were finally classified into 13 main categories and 20 subcategories, and finally, the target model was designed by remarking the relationships between the components. The research findings indicated that the implementation of human resource development model of managers of local organizations brings about the development of human resource capabilities as one of the functions of human resources in relation to recruitment, training and improvement, retention and retirement, as a measurement tool for the recognition of growth and development of human resource capabilities.

    Keywords: Development, human capabilities of managers, Grounded Theory, local organizations
  • Rahman Isfahani, Mehraban Hadi Peikani *, Mohammad Talari Pages 167-191
    Retaining efficient staff and dealing with inefficiency as one of the most important goals of human resource management is necessary for the success of the organization. But in previous researches, less research has comprehensively and coherently addressed the typology of human resources in terms of efficiency and the most important purpose of this study is to theorize about efficient and inefficient employees and their typology in the public sector. Classic (Glaserian) Grounded Theory methodological principles were used in this study in relation to the use of literature, participant recruitment, data collection and analysis, and theory development. Data were mainly collected through semi-structured interviews. The interviewees were 17 water industry managers in Isfahan province. Findings from interviews analysis and coding in two stages of substantive coding and theoretical coding showed that employees in public organizations can be classified into four types: Proactive employees, Reactive employees, Procrastinator employees and Disobedient employees. Then the characteristics of each type are described. This study presents a new theory on the typology of human resources in public organizations. Identifying human resources in each of the above categories will help in their effective management.
    Keywords: Human Resource Efficiency, Job performance, Grounded Data Theory, Classic (Glaserian) Approach
  • Mohammad Khademi Kole Lou *, Behrooz Rahimi Pages 193-228
    The present study was conducted with the aim of pathology and counting the points of improvement of skills training of duty employees based on the Wiseboard model. From the perspective of the goal, this research is among the applied researches that were carried out using a qualitative and quantitative approach (exploratory mix). Qualitative section data were collected through in-depth and semi-structured interviews and quantitative section data were collected using a researcher-made questionnaire extracted from Qualitative section. Qualitative sector findings were analyzed during the three steps of data production, data analysis and case integration based on a seven-dimensional Weisboard model. Quantitative data of the research were analyzed using descriptive and inferential statistical tests. Findings indicated that the skills training of the duty staff under the comprehensive training plan in 7 dimensions has 108 points of significant improvement. In each of the related dimensions: 1. Goals and missions (22 improvement points), 2. Structure (32 improvement points), 3. Rewards (9 improvement points), 4. Communication (9 improvement points), 5. Leadership ( 11 points of improvement), 6. Useful mechanisms (14 points of improvement) and 7. Interaction with the environment (11 points of improvement) Injuries were identified in which participants received the highest amount of damage in two dimensions: reward and interaction with the environment and the least amount of damage. Useful and guiding mechanisms are mentioned in two dimensions.
    Keywords: pathology, Skills Training, Duty Staff, Armed forces, Weisbord Model
  • AliAkbar Jaafari *, Karamollah Daneshfard, Asadollah Mehrara Pages 229-253

    The purpose of this study is to design a local model of the effect of knowledge capital on human resource strategies in the Iranian higher education system. This exploratory research follows mixed method. Content analysis method is employed in the qualitative phase of the research covering 10 managers and deputies of human resource in the higher education system as well as university professors. In the quantitative phase, 3000 of the statistical population including deans, deputies, group managers, experts and faculty members of universities and educational institutes of the governmental and non-governmental higher education systems of Mazandaran province. 341 people were selected by simple random sampling method and data were acquired by a questionnaire. The validity of the questionnaire was approved by confirmatory factor analysis and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha test. Qualitative data were analyzed by content analysis through maxqda software, and quantitative data were analyzed by structural equation modeling and confirmatory factor analysis using SPSS and AMOS software. The results of the qualitative section indicated that the knowledge capital model in the higher education system contained three dimensions and 14 components for describing the efficiency of knowledge management processes (knowledge application, knowledge transfer, knowledge integration, knowledge production), human resource strategies (recruitment, human resources development, employee performance, service compensation, working relations), and knowledge capital (human capital, structural capital, innovation capital, social capital, and procedural capital). The results of the quantitative phase resulted in the confirmation of all dimensions and components of the research formulation model.

    Keywords: knowledge management, knowledge capital, Human resource strategies, higher education system, content analysis
  • AZAR Taghipour, Alireza Ghasemizad *, Hamidreza Motamed Pages 255-281
    The aim of this study was to identify the professional competencies of the educational administrators of secondary schools in Bushehr province. The research method is a combination of exploratory type. The statistical population of the research in the qualitative part included 24 school principals who were selected by purposive sampling method and theoretical saturation technique. In the quantitative section, the statistical population consisted of 213 principals and teachers, of whom 136 were selected based on the Morgan-Krejcie table and cluster sampling. The data collection tool in the qualitative part was a semi-structured interview and in the quantitative part was a researcher-made questionnaire. Validation of qualitative findings was performed using participant feedback method and researcher validation technique. The reliability of the questionnaire was obtained using Cronbach's alpha coefficient equal to 0.87 for the whole questionnaire and its content validity was evaluated using experts' opinion and its construct validity was evaluated with confirmatory factor analysis approach. Data analysis in qualitative part was based on content analysis and in quantitative part was performed with statistical software and factor analysis. In the qualitative section, finally 109 basic themes, 16 comprehensive themes and 5 organizing themes including managerial competencies, behavioral competencies, skill competencies, cognitive competencies and emotional competencies were obtained. The findings of the quantitative part of the research also showed that based on the obtained fit indices, the pattern of relationships between components and their related factors has a suitable fit.
    Keywords: human resource management, Professional Meritocracy, Islamic, Iranian Teachings